Business Story #28: Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού | ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες της και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
Η 28η Business Story είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή για μας καθώς παρουσιάζει έναν επιστημονικό θεσμό με παγκόσμια εμβέλεια που λαμβάνει χώρα ανελλιπώς τα τελευταία 32 έτη, στην Κομοτηνή. Πρόκειται για το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Δ.Σ.Φ.Α.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και την πρόοδο στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και των Αθλητικών Επιστημών.
Για το ξεκίνημα και την επιτυχημένη πορεία του συνεδρίου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια τέτοια διοργάνωση, αλλά και τη συνεργασία με την ομάδα της #enaevents συνομιλήσαμε με την Ελένη Δούδα, Κοσμήτορα & Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ. και τον Αντώνη Καμπά, Καθηγητή ΤΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ. & Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Σ.Φ.Α.Α. τα τελευταία 9 χρόνια.
Η ιστορία του συνεδρίου έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1993, όταν μια ομάδα ενθουσιωδών και πρωτοπόρων μελών της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου με περίσσεια αγάπης γι΄ αυτό που κάνουν, σκέφτηκαν να ξεκινήσουν “μια ιδέα που υλοποιείται για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Κομοτηνή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα”.
Τι αποτέλεσε όμως την έμπνευση για την ίδρυση του θεσμού του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και πώς έχει εξελιχθεί στον χρόνο μέχρι να γίνει ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός στον τομέα του αθλητισμού και της άσκησης; Την απάντηση μας έδωσε η κα. Δούδα, η οποία μάλιστα αποτέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής της πρώτης διοργάνωσης.
Ελένη Δούδα: Το Τμήμα μας άρχισε να λειτουργεί το 1984 και γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι θέλαμε στο μαθησιακό μας ταξίδι, να μάθουμε και άλλους τρόπους εξέλιξης και ανάπτυξης της ακαδημαϊκή μας κοινότητας. Έτσι, σιγά-σιγά άρχισε να αναπτύσσεται η ανάλογη τεχνογνωσία και δημιουργήθηκε ένας ακαδημαϊκός ιστός που ολοένα και γιγάντωνε δείχνοντας νέα μονοπάτια μελέτης, γνώσης και έρευνας. Η ιδέα για τη δημιουργία του συνεδρίου γεννήθηκε από τον Καθηγητή κ. Σάββα Τοκμακίδη και αντάμωσε την οργανωτική δεινότητα και τελειομανία του Καθηγητή κ. Γεώργιου Γκοδόλια, ο οποίος ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επί 14 συνεχή χρόνια, ήταν ο κύριος ενορχηστρωτής όλης αυτής της προσπάθειας. Ο Καθηγητής κ. Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ασχολήθηκε με τη διεθνή προβολή του συνεδρίου, το οποίο ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και απέκτησε διεθνή αναγνωρισιμότητα, διατηρώντας παράλληλα και τον ελληνικό παραδοσιακό κοινωνικό του χαρακτήρα, χάρις στην παρουσία του Καθηγητή κ. Κυριάκου Ταξιλδάρη, ο οποίος οργάνωνε τις κοινωνικές βραδιές στο γραφικό λιμανάκι του Άγιου Χαράλαμπου στη Μαρώνεια με τοπικά εδέσματα και ελληνική μουσική. Στη σκέψη μου ξυπνούν μνήμες από το χθες, το 1992, όπου μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους κ.κ. Βαγγέλη Αλμπανίδη, Παναγιώτη Αντωνίου, Ανδρέα Αυγερινό και τον αείμνηστο Θεόφιλο Πυλιανίδη αποτελέσαμε την πρώτη ομάδα εργασίας που συμμετείχε στην προετοιμασία του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό των 4 παραπάνω ανθρώπων.
Από τότε μέχρι σήμερα, στο συνέδριο συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στην αθλητική επιστήμη, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την εμπειρία τους, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους ευρήματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνεργασίες τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Και αυτή η αλληλεπίδραση αναδύεται μέσα από τις διάφορες επιστημονικές δράσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο του συνεδρίου και αφορούν στην παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών, στρογγυλών τραπεζών όπου παρουσιάζονται και αναλύονται θέματα της σύγχρονης αθλητικής επιστήμης καθώς και στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων θεματικών σεμιναρίων, όπου η θεωρία έρχεται να συναντήσει την πράξη και δίνονται απτά παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής. Μέχρι σήμερα καταγράφονται συνολικά περισσότεροι από 35.000 συμμετέχοντες, έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 10.000 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, έχουν οργανωθεί περισσότερες από 150 στρογγυλές τράπεζες και έχουν υλοποιηθεί πάνω από 160 σεμινάρια σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα καλύπτοντας όλο το φάσμα της αθλητικής επιστήμης.
Αντώνης Καμπάς: Η τελετή έναρξης του 10ου συνεδρίου, το 2002, ξεχωρίζει για μένα ως η πιο σημαντική στιγμή του συνεδρίου έως σήμερα, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Βάσω Παπανδρέου. Επίσης, το 1995, η συμμετοχή σπουδαίων ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι «σημάδεψαν» με το χέρι τους τις πλάκες που βρίσκονται έξω από το κτίριο της Πρυτανείας.
Η θεματολογία του συνεδρίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Από την αθλητική ψυχολογία και τις αθλητικές κακώσεις μέχρι την φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, την προπονητική και το μάρκετινγκ του αθλητισμού, σε κάθε διοργάνωση παρουσιάζεται πλήθος θεμάτων που απευθύνονται σε ερευνητές, προπονητές, αθλητές και όλους τους επαγγελματίες που συνδέονται με το χώρο.
Πέρα από το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμά του, το συνέδριο φιλοξενεί κάθε χρόνο μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν την εμπειρία των συμμετεχόντων και έχουν αποτελέσει αφορμή για εμβάθυνση του διαλόγου, συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ συνέδρων από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις νέες τάσεις στη φυσική αγωγή έως τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην επιστήμη του αθλητισμού και εξυπηρετώντας τα ποικίλα ενδιαφέροντα και τις ειδικότητες των συμμετεχόντων. Η διοργάνωση είναι επίσης προσανατολισμένη στην ανάδειξη της αριστείας στον τομέα, συμπεριλαμβάνοντας στις μεγαλοπρεπείς τελετές έναρξης της, βραβεύσεις ομάδων και ανθρώπων για τη σπουδαία συνεισφορά τους στον αθλητισμό.
Ελένη Δούδα: Στιγμές - ορόσημα σε όλη αυτή την πορεία; Τι να πρωτοθυμηθώ! Κάθε συνέδριο είχε τη δική του δυναμική, τη δική του ιστορία, τις δικές του όμορφες στιγμές και εμπειρίες! Η προσωπική μου εμπλοκή σε θεματικές καλλιτεχνικές παρουσιάσεις των Τελετών Έναρξης που έχουν παρουσιαστεί διαχρονικά έχουν αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη μνήμη μου καθώς απαιτούσαν πολύμηνη προετοιμασία και συντονισμό πλήθους φοιτητών και φοιτητριών από διαφορετικά έτη και ειδικότητες. Το αποτέλεσμα ωστόσο, πάντα δικαίωνε την προσπάθειά μας και μας έδινε το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίζουμε την προετοιμασία του επόμενου συνεδρίου. Τα πρώτα χρόνια του συνεδρίου ξεχώριζαν οι κεντρικές ομιλίες πριν την Τελετή Έναρξης, οι οποίες συγκέντρωναν το επιστημονικό ενδιαφέρον όλων μας, καθώς οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν κορυφαίοι επιστήμονες στο γνωστικό τους αντικείμενο. Επιπρόσθετα από το επιστημονικό πρόγραμμα, σημαντικές προσωπικότητες έχουν τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία τους το συνέδριο. Το 1995 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Συνέδριο τους Ολυμπιονίκες Κακλαμανάκη, Μελισσανίδη και Γαλακτόπουλο, ενώ το 2002, το 10ο Δ.Σ.Φ.Α.Α, απέκτησε ιδιαίτερη αίγλη και λαμπρότητα με την παρουσία της Προέδρου των Ολυμπιακών Αγώνων ‘’Αθήνα 2004’’ κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και της Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Βάσως Παπανδρέου. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε και η Τελετή έναρξης του 19ου Συνεδρίου με αφιέρωμα στα "Special Olympics" και καλεσμένη την Πρόεδρο των Special Olympics, κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, αλλά και το Επετειακό 30ο Συνέδριο με το πλούσιο επιστημονικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό του πρόγραμμα.
Μεταξύ των βραβευθέντων για τη συνολική προσφορά τους συγκαταλέγονται η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου με τον τέως προπονητή, Ότο Ρεχάγκελ να ανακηρύσσεται Ομότιμος Διδάκτορας του Τμήματος, παρουσία πολλών από τους πρωταγωνιστές του θριάμβου του 2004, στο πλαίσιο του 30ου Συνεδρίου, καθώς και η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης και οι εκπρόσωποι της για τις διαχρονικές επιτυχίες τους, οι οποίοι τιμήθηκαν κατά την Τελετή έναρξης του 32ου Συνεδρίου. Φέτος, είναι σειρά της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης με τις πολυάριθμες νίκες σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον, με ένα ιδιαίτερο βραβείο που έχει θεσπιστεί από το 2014, στη μνήμη του αδικοχαμένου πετοσφαιριστή Νίκου Σαμαρά, έχουν βραβευτεί μεταξύ άλλων τα προηγούμενα χρόνια η ολυμπιονίκης στο Τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, ο μαραθωνοδρόμος Ιωάννης Τσιάνος, ο παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και η πρέσβειρα της φιλοσοφίας «η άσκηση είναι φάρμακο», Άδα Σταματάτου. Το τιμώμενο πρόσωπο της 32ης φετινής διοργάνωσης θα είναι ο Δημοσθένης Ταμπάκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο άθλημα των κρίκων.
Μια τόσο πολύπλευρη και πολυθεματική διοργάνωση αποτελεί κάθε φορά ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με πολλές προκλήσεις που απαιτούν συνεχή προσπάθεια, συνεργασία και δημιουργικότητα για να αντιμετωπιστούν. Σε αυτές τις δυσκολίες της προετοιμασίας των διοργανώσεων του συνεδρίου, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους, αναφέρθηκε ο κ. Καμπάς.
Αντώνης Καμπάς: Στο ρόλο μου ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης του συνεδρίου. Η μετάβαση από την εξ'ολοκλήρου αυτοοργάνωση από ανθρώπους εντός του Τμήματος στην ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη ήταν η πρώτη από αυτές. Με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια τέτοια αλλαγή διαχείρισης καταφέραμε να το κάνουμε να λειτουργήσει. Έπειτα, ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία να ήρθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν και αντιμετωπίσαμε την ανάγκη να οργανώσουμε για πρώτη φορά το συνέδριο απομακρυσμένα. Η αβεβαιότητα ήταν μεγάλη, αλλά καταφέραμε να το διεκπεραιώσουμε με επιτυχία, εξασφαλίζοντας την άψογη διεξαγωγή όλων των δράσεων του συνεδρίου και καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών.
Η #enaevents κατανοώντας τη μεγάλη συμβολή του συνεδρίου, αποτελεί τον περήφανο διοργανωτή του τα τελευταία 2 χρόνια, παραμένοντας πιστή στη δέσμευση της να διαφυλάσσει την κληρονομιά του θεσμού, να προωθεί την ανάπτυξη του και να το κατευθύνει προς νέες επιτυχίες.
Οι άνθρωποι στον πυρήνα της ομάδας της #enaevents, Σοφία Αργυριάδου, Μαρία Καρυοφυλάκη και Χρήστος Πιτιακούδης έχουν αναλάβει για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής τη γραμματειακή υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, την προετοιμασία του επικοινωνιακού υλικού, την προβολή & προώθηση της διοργάνωσης, καθώς και τη διαχείριση των χορηγιών και των υποβολών των επιστημονικών εργασιών που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του.
Ελένη Δούδα: Είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω και να συνεργαστώ με το ανθρώπινο δυναμικό της #enaevents στην προετοιμασία του 31ου Δ.Σ.Φ.Α.Α., το οποίο ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό συνέδριο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη τη χρονική στιγμή και οφείλω να επισημάνω ότι άμεσα διαμορφώθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης στη συνεργασία μας. Το μεράκι, ο ενθουσιασμός, η θετική διάθεση, η τεχνογνωσία, ο επαγγελματισμός και η επιμονή για την άρτια υποστήριξη του συνεδρίου αποτέλεσαν τα εργαλεία επιτυχίας για να επιτευχθούν με αποτελεσματικότητα οι στόχοι που είχαμε θέσει. Θεωρώ ότι η συνεργασία μου με νέους ανθρώπους που μοιράζονται απλόχερα τις ιδέες τους και ξεδιπλώνουν έμπρακτα τις ικανότητές τους μέσα από τόσο απαιτητικές και πολυδιάστατες εκδηλώσεις μόνο με θετικά λόγια θα μπορούσε να περιγραφεί και προσδίδει προστιθέμενη αξία σε κάθε είδους συνεργασία που γίνεται αφειδώλευτα για την επίτευξη κοινών στόχων.
Το μέλλον του συνεδρίου προδιαγράφεται λαμπρό και οι άνθρωποι πίσω από την οργάνωση του που το υποστηρίζουν με μεράκι και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια, σχεδιάζουν ήδη τα μελλοντικά βήματα για την συνέχιση του θεσμού, έχοντας θέσει νέους στόχους για την επόμενη ημέρα.
Αντώνης Καμπάς: Για μένα ο σημαντικότερος στόχος είναι η μεγαλύτερη διεθνοποίηση του συνεδρίου με την ενσωμάτωση διεθνών γεγονότων εντός του τριημέρου και την προσέλκυση περισσότερων συνέδρων από Βαλκανικές χώρες. Θεωρώ εφικτό, να γίνει το συνέδριο το κεντρικό συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης, όλων των Βαλκανικών χωρών.
Στα μελλοντικά σχέδια για την ανανέωση και περαιτέρω αναβάθμιση της διοργάνωσης, σύμφωνα με τον κ. Καμπά, είναι η μετάβαση σε μια υβριδική μορφή διεξαγωγής με ταυτόχρονη αναμετάδοση του συνεδρίου μέσω live streaming σε ένα ποσοστό 50% και η ένταξη ενός γεγονότος διεθνούς εμβέλειας που θα μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει από οπουδήποτε στον κόσμο στις εργασίες του συνεδρίου. Επιπλέον, ιδανική εξέλιξη θα αποτελούσε για τον ίδιο και η δημιουργία ενός «φοιτητικού συνεδρίου» εντός του Συνεδρίου, που θα διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από τους φοιτητές, θα προηγείται των βασικών εργασιών του συνεδρίου και θα λειτουργεί και σαν μαθησιακή διαδικασία για τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.
Ευχαριστούμε την κα. Δούδα, τον κ. Καμπά, αλλά και όλους τους συντελεστές του συνεδρίου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους και προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την προσεχή 32η διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024, στην Κομοτηνή.
*Στη δημιουργία της 28ης Business Story συμμετείχε η ομάδα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.