ΟΣΔΕ: Τι είναι & γιατί να το κάνω

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΟΣΔΕ: Τι είναι & γιατί να το κάνω

0 comments

Αν ανήκετε στο αγροτικό δυναμικό, σίγουρα η λέξη ΟΣΔΕ δεν σας είναι άγνωστη.  H Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) όπως σωστότερα λέγεται, αποτελεί πλέον άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των περισσότερων παραγωγών της χώρας μας.

Σε αρκετούς ωστόσο από εμάς δεν είναι απόλυτα κατανοητό τι ακριβώς είναι το ΟΣΔΕ, τι δηλώνουμε σε αυτό και γιατί θα πρέπει κάποιος να κάνει τελικά δήλωση ΟΣΔΕ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά.

Τι είναι λοιπόν το ΟΣΔΕ;;;

Μια διαδικασία:

1) που γίνεται μια φορά κάθε χρόνο (όταν ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, περίπου από Μάρτιο μέχρι Μάιο),

2) που μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιοσδήποτε έχει κάποια αγροτική εκμετάλλευση στο όνομα του,

3) με την οποία δηλώνουμε την έκταση που καλλιεργούμε για το τρέχον έτος, ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη.

Γιατί να κάνω ΟΣΔΕ;;;

Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης είτε απλά κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης το ΟΣΔΕ είναι μια επιλογή που σας προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

1) Δημιουργεί το δικαίωμα για βασική ενίσχυση (επιδότηση για τα στρέμματα αγροτικής γης που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ).

Για να γίνει αυτό ο παραγωγός πρέπει να ενεργοποιήσει δικαιώματα για τα στρέμματα αυτά είτε μέσω της αρχικής κατανομής δικαιωμάτων του 2015 είτε αποκτώντας τα μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ή κατανομής από το Εθνικό Απόθεμα.

2) Δημιουργεί κατά περίπτωση το δικαίωμα για επιπλέον ενισχύσεις (Αναδιανεμητική ενίσχυση, Οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική αποζημίωση).

3) Επιτρέπει τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ.  Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Κομφούζιο, Βιολογικά, Απονιτροποίηση).

4) Επιτρέπει την ασφάλιση μέσω ΕΛΓΑ του φυτικού κεφαλαίου και τη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

5) Επιτρέπει τη δημιουργία ή τη συμμετοχή σε οικοτεχνία.

6) Επιτρέπει την αίτηση για άδεια χρήσης νερού (γεώτρηση) για αγροτική χρήση.

7) Επιτρέπει τη λειτουργία υπαίθριου πάγκου.

8) Επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), το οποίο δίνει τη δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης φοροαπαλλαγής και επιδοτήσεων (π.χ. επιδοτήσεις πετρελαίου).

Τι να προσέξω;;;

1) Πρέπει οι καλλιέργειες σας να δηλώνονται και να ψηφιοποιούνται ορθά, έτσι ώστε να πληρώνεστε σωστά και να εκμεταλλεύεστε όλες τις δυνατότητες επιδότησης που έχετε.

Σημείωση: Η ψηφιοποίση είναι πλέον πολύ σημαντική καθώς τα αγροτεμάχια παρακολουθούνται δορυφορικά και φωτογραφίζονται ανά 5 ημέρες, το γνωστό πλέον σε όλους monitoring. 

2) Πρέπει οι καλλιέργειες σας να δηλώνονται  έγκαιρα, γιατί διαφορετικά σε περίπτωση καθυστερημένης δήλωσης τους επιβάλλεται πρόστιμο στις επιδοτήσεις που δικαιούστε ή και δεν πληρώνεστε καθόλου.

3) Η εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών σας είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που υποβάλλετε δήλωση ΟΣΔΕ. Οπότε θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό (ανάλογα με την έκταση και το είδος των καλλιεργειών σας). Το ποσό αυτό μπορεί να πληρωθεί είτε απευθείας από εσάς είτε να κρατηθεί από το ποσό των επιδοτήσεων σας.  

4) Η δήλωση ΟΣΔΕ σας επηρεάζει φορολογικά. Καθορίζει το πόσο και το πώς θα φορολογηθείτε, αν είναι υποχρεωτικό να κρατάτε βιβλία ή όχι καθώς κατά περίπτωση και την ασφάλιση σας (π.χ. συνταξιοδότηση).

5) Στο ΟΣΔΕ δηλώνουμε όπως είπαμε και προηγουμένως τη γη που καλλιεργούμε και μπορεί να είναι τόσο δική μας όσο κι ενοικιαζόμενη. 

6) Η έκταση που έχει ένα αγροτεμάχιο στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ή στο ενοικιαστήριο του μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτήν που εμφανίζεται στο ΟΣΔΕ, αν υπάρχουν μέσα ή γύρω από αυτό μη επιλέξιμα κομμάτια γης.  Για τα κομμάτια αυτά δυστυχώς δε θα πάρουμε επιδότηση χωρίς αυτό να σημαίνει πώς αυτά τα κομμάτια δεν ανήκουν πλέον στον κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα μη επιλέξιμα τμήματα αγροτεμαχίων