Οδηγός Χρηματοδότησης για Ίδρυση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

July 29, 2024 - 10:52
0 comments
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων. Ο παρακάτω οδηγός, που έχει ετοιμάσει η εξειδικευμένη ομάδα μας, περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές και βήματα για να διεκδικήσετε επιδοτήσεις από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα 2021-2027" και άλλα εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης. 
 

Ετοιμαστείτε να αποκτήσετε νέο εταιρικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

Εάν επιθυμείτε να ιδρύσετε νέα τουριστική επιχείρηση με επιδότηση, θα πρέπει κατά την υποβολή σας στο πρόγραμμα, να δημιουργήσετε το ίδιο χρονικό διάστημα νέο εταιρικό Α.Φ.Μ για την τουριστική σας επιχείρηση. 
 
Τα φυσικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην υπό σύσταση αυτή εταιρεία, θα βαθμολογηθούν από το πρόγραμμα (με τον Α.Φ.Μ. που διατηρούν ως φυσικά πρόσωπα) για κάποια χαρακτηριστικά τους όπως π.χ. τα ένσημα, η προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού και η ιδιωτική συμμετοχή τους στη νέα επιχείρηση. Σημειώνεται ότι εφόσον τα πρόσωπα αυτά κατέχουν άλλη τουριστική επιχείρηση, δεν θα είναι επιλέξιμα σε προγράμματα ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων.
 
Επισημαίνεται ότι η έκδοση του νέου σας εταιρικού Α.Φ.Μ. για να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα η νέα σας τουριστική επιχείρηση, θα πρέπει να γίνει από την έκδοση της προδημοσίευσης ή της επίσημης πρόσκλησης του προγράμματος και έπειτα, ανάλογα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τον επίσημο φορέα.

Προετοιμάστε τον προϋπολογισμό της νέας σας επιχείρησης

Ένας σωστός προϋπολογισμός είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης επιχείρησης. Καταγράψτε τις ανάγκες για την κατασκευή και την υλοποίηση του τουριστικού σας έργου. Ενδεικτικά τα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνουν είναι υλικά, εργασίες, εξοπλισμό και άλλες απαραίτητες αρχικές δαπάνες. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς αλλά και τον εξειδικευμένο σύμβουλο σας να εντοπίσετε ποια από τα παραπάνω μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επιδοτηθούν. 

Προετοιμάστε την Τεχνική Έκθεση

Πολύ σημαντική είναι και η τεχνική έκθεση για την νέα σας τουριστική επιχείρηση. Η έκθεση αυτή είναι μια λεπτομερής περιγραφή του τουριστικού έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί και περιλαμβάνει τους στόχους του έργου, την ανάλυση των αναγκών, τον προτεινόμενο σχεδιασμό και την αναμενόμενη προσφορά στον εκάστοτε τοπικό τουρισμό. Ξεκινήστε να καταγράφετε ιδέες για να διευκολύνετε τη σύνταξη της.

Ρωτήστε το λογιστή σας

Με την βοήθεια του λογιστή σας, θα πρέπει να εξετάσετε την μορφή της εταιρείας που είναι περισσότερο συμφέρουσα για την επιχρίρηση που θα ιδρύσετε μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους, αν υπάρχουν π.χ. Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε. κ.λπ.

Συμβουλευτείτε το μηχανικό σας

Σημαντικό κεφάλαιο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αποτελεί η κατάλληλη προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων σε συνεργασία με τον μηχανικό σας πριν την υποβολή της αίτησης σας.
 
Τα έγγραφα τα οποία θα πρέπει να προετοιμάσετε είναι: 
 
  • Σχέδια μηχανικού, όψεις, κατόψεις, τομές: Τα γραφικά στοιχεία που περιγράφουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη δομή του τουριστικού έργου. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν να γίνει κατανοητό πώς θα φαίνεται και θα λειτουργεί το έργο.
  • Δυνατότητα έκδοσης άδειας οικοδομής: Σε συνεργασία με το μηχανικό ελέγχεται αν το τουριστικό έργο πληροί τις απαιτήσεις και τα πρότυπα που έχουν οριστεί από τις τοπικές αρχές για την έκδοση άδειας οικοδομής. Αυτό περιλαμβάνει προδιαγραφές για την πυροπροστασία, την προσβασιμότητα, το περιβάλλον κ.ά.
  • Άδεια Λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) για την νόμιμη λειτουργία του καταλύματος – σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος .

Οργανώστε τα οικονομικά σας

Τα τιμολόγια που θα επιδοτηθούν από το εκάστοτε πρόγραμμα, πρέπει να είναι πλήρως εξοφλημένα πριν να καταθέσετε σχετικό αίτημα πληρωμής. Μπορείτε να καταθέσετε συνολικά 3 αιτήματα μέσα σε διάστημα 2 ετών. Για κάθε αίτημα που καταθέτετε, λαμβάνετε κάθε φορά το αντίστοιχο ποσό επιδότησης που ορίζει το πρόγραμμα, π.χ. 50%. Το ποσοστό αναφέρεται σε καθαρές αξίες, καθώς ο Φ.Π.Α. δεν επιδοτείται.

Τηρήστε τον Κανόνα De Minimis

Σύμφωνα με τον κανόνα De Minimis που διέπει τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα, η συνολική επιδότηση της επιχείρησης την τελευταία 3ετία, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000€
 
 
Οι πληροφορίες βασίζονται στην εμπειρία προηγούμενων ετών και στις τελευταίες δημοσιευμένες προσκλήσεις για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων.
 
Διαβάστε τις ιστορίες επιτυχίας επενδυτών που αξιοποίησαν αντίστοιχες δράσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, έκαναν το όραμα τους πραγματικότητα:
 
 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, παρακολουθήστε τη σειρά άρθρων της ομάδας Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Για να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση με την υποστήριξη κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Οδηγό Χρηματοδότησης για Νέες Επιχειρήσεις.

Για να ενισχύσετε και να αναβαθμίσετε την υφιστάμενη επιχείρηση σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Οδηγό Χρηματοδότησης για Υφιστάμενες Επιχειρήσεις.