Μη επιλέξιμα κομμάτια στο ΟΣΔΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μη επιλέξιμα κομμάτια στο ΟΣΔΕ

0 comments

Πολλές φορές, η έκταση που έχει ένα αγροτεμάχιο στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ή στο ενοικιαστήριο του μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτήν που εμφανίζεται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ.

Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Ο λόγος είναι ότι ο χάρτης του ΟΣΔΕ (που φτιάχνεται με βάση μια αεροφωτογραφία της κάθε περιοχής) αναγνωρίζει κάποια τμήματα των αγροτεμαχίων ως μη επιλέξιμα (πχ όταν υπάρχουν μέσα ή γύρω από ένα συγκεκριμένο χωράφι κανάλια, γεωτρήσεις, κτίσματα, άγρια δέντρα κ.α. ), δηλαδή ως κομμάτια γης που δεν καλλιεργούνται.

Αυτό σημαίνει πως χάνω κομμάτι της περιουσίας μου;

Όχι. Τα μη επιλέξιμα κομμάτια δεν ενεργοποιούν δικαιώματα και δεν δικαιούνται ενισχύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανήκουν πια στην περιουσία αυτού που τα έχει αποκτήσει νόμιμα και κατέχει τίτλο ιδιοκτησίας γι αυτά.

Και ένα παράδειγμα;;;

Αν ένας παραγωγός έχει συμβόλαιο για ένα αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων και το ΟΣΔΕ αναγνωρίζει τα 4,7 από αυτά, αυτό δε σημαίνει πως τα 0,3 στρέμματα δεν του ανήκουν πλέον σαν έκταση, αλλά απλώς ότι δε θα πάρει επιδότηση για αυτό το κομμάτι. 

Τι μπορώ να κάνω;

Αν το κομμάτι αυτό έχει λανθασμένα δηλωθεί ως μη επιλέξιμο, ενώ το αγροτεμάχιο σας είναι καλλιεργήσιμο στο σύνολο του ζητήστε κατά τη διαδικασία της δήλωσης ΟΣΔΕ από το άτομο που επεξεργάζεται την αίτηση σας, να υποβάλλει μια ένσταση (άρση επιλεξιμότητας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δέχεστε να εξεταστεί το σημείο του αγροτεμαχίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν δικαιωθείτε να γίνει επιλέξιμο ξανά το κομμάτι αυτό σε επόμενη δήλωση ΟΣΔΕ.