1 minute
Leader Αλιείας: Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (Ξάνθη, Ροδόπη)
Δικαιούχοι
- αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), συμπεριλαμβανομένων αυτών της αλιείας εσωτερικών υδάτων, δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιηθούνστην περιοχή παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καν. ΕΕ 508/2014 και όπως ορίζονται από την εθνική νομοθεσία, για επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στη συμπλήρωση του εισοδήματός τους (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
- μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με την 2003/361/ΕΚ Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Δράσεις
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δύνανται να χρηματοδοτηθούν οι παρακάτω δράσεις:
Α) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει τις εξής υποδράσεις:
1. Ενίσχυση επενδύσεων με στόχο την προσφορά προστιθέμενης αξίας σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η υποδράση αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ.
Πιο συγκεκριμένα, ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση επενδύσεων μεταποίησης, συντήρησης, τυποποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στο άρθρο 42 της ΣΛΕΕ και που καλύπτονται από το Παράρτημα Ι της Συνθήκης της Ε.Ε, καθώς επίσης και επενδύσεις που στοχεύουν στην αναζήτηση νέων αγορών και στη βελτίωση των συνθηκών τοποθέτησης των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην αγορά, ή/και στην προώθηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ή/και που αφορούν την δημιουργία συλλογικής ταυτότητας των προϊόντων. Επίσης ενισχύονται και επενδύσεις επί του σκάφους που προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα, συγκεκριμένα επιτρέποντας στους αλιείς να πραγματοποιούν την επεξεργασία, την εμπορία ή την άμεση πώληση των δικών τους αλιευμάτων ή καινοτόμους επενδύσεις επί του σκάφους, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων. .
Ειδικότερα στα πλαίσια της ως άνω υποδράσης περιλαμβάνονται τα παρακάτω είδη πράξεων:
α) Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επενδύσεων μεταποίησης, συντήρησης, τυποποίησης και εμπορίου προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, Επίσης συμπεριλαμβάνονται άυλες ενέργειες (έρευνες και μελέτες) που στοχεύουν στην αναζήτηση νέων αγορών και βελτίωση των συνθηκών τοποθέτησης των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων ειδών με καλές προοπτικές εμπορίας, ανεπιθύμητων αλιευμάτων και προϊόντων με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ή/και στην προώθηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ή που αφορούν την δημιουργία συλλογικής ταυτότητας των προϊόντων. Δικαιούχοι στο ως άνω είδος πράξεων δύνανται να είναι αλιείς και μη αλιείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Αλιείς θεωρούνται αυτοί που διαθέτουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ κατά την υποβολή της πρότασης. (Άρθρο 69 του Καν. 508/2014).
β) Επενδύσεις επί του σκάφους που προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα, συγκεκριμένα επιτρέποντας στους αλιείς να πραγματοποιούν την επεξεργασία, την εμπορία ή την άμεση πώληση των δικών τους αλιευμάτων ή καινοτόμους επενδύσεις επί του σκάφους, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων. Δικαιούχοι σ' αυτό το είδος πράξεων δύνανται να είναι αποκλειστικά αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών. Στόχος των ενισχυόμενων Πράξεων, με τη στήριξη επενδύσεων επί των αλιευτικών σκαφών, είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων των αλιέων επί του σκάφους και η ολοκληρωμένη διαχείριση των αλιευμάτων τους, με την επεξεργασία, την εμπορία και την άμεση πώλησή τους, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων. Η στήριξη σε επενδύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων συναρτάται με τη χρήση επιλεκτικών εργαλείων ώστε να περιορίζεται η αλιεία ανεπιθύμητων ειδών και χορηγείται μόνο σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών. Τα σκάφη για να ενταχθούν σ' αυτό το είδος πράξεων πρέπει να έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα για τουλάχιστον 60 ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ - ΚΑΜ) εκτός των σκαφών εσωτερικών υδάτων. Επίσης στα πλαίσια του παρόντος είδους πράξεων είναι επιλέξιμες μόνο προτάσεις που δεν αυξάνουν την αλιευτική ικανότητα του σκάφους. Σ' αυτό το είδος πράξης γίνονται δεκτές μόνο προτάσεις σχετικές με την αλιεία και όχι με την υδατοκαλλιέργεια. Γίνονται δεκτές και προτάσεις σχετικές με την αλιεία εσωτερικών υδάτων. (Άρθρο 42 του Καν. 508/2014).
Το καθεστώς ενίσχυσης είναι 50% (ΚΑΝ 508/2014, Άρθρο 95). Σε περιπτώσεις που δικαιούχοι είναι αλιείς ή ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας το καθεστώς ενίσχυσης είναι 80%.Σε περιπτώσεις που η προτεινόμενη προς υλοποίηση πράξη εξυπηρετεί συλλογικό συμφέρον ή έχει συλλογικό δικαιούχο ή έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά και παρέχει δημόσια πρόσβαση στα αποτελέσματα της πράξης, η ενίσχυση δύναται να ανέλθει στο 100% του προϋπολογισμού της πράξης, σύμφωνα με την παράγραφο 3β του άρθρου 95 του ΚΑΝ. 508/2014.
Παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας θεωρείται αυτή που γίνεται με αλιευτικά σκάφη ολικού μήκους έως 12 μέτρα που δεν χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία.
Μέγιστος προϋπολογισμός ανά πράξη 600.000,00 ευρώ, ενώ για τις άυλες ενέργειες ο προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβεί τις 100.000,00 ευρώ.
Στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής σε εξειδικευμένη χωρική ενότητα είναι απαραίτητη η άντληση δράσεων από οριζόντια μέτρα του ΕΠΑΛΘ (πχ άρθρο 69) καθώς με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση των ενδοκλαδικών και διακλαδικών διασυνδέσεων της αλιευτικής αλυσίδας με άλλους τομείς που θα ενισχυθούν μέσω του τοπικού προγράμματος (τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον).
2. Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια για: Α) τη διαφοροποίηση των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και των εκτρεφόμενων ειδών Β) τον εκσυγχρονισμό των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας Γ) τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό όσον αφορά την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εξοπλισμού για την προστασία των εκτροφείων από τους θηρευτές Δ) επενδύσεις στη βελτίωση της ποιότητας ή στη πρόσθεση αξίας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και Ε) την αποκατάσταση υφιστάμενων λιμνοθαλασσών υδατοκαλλιέργειας μέσω της αφαίρεσης λάσπης ή επενδύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη της εναπόθεσης λάσπης. Η υποδράση αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ.
Η υποδράση αφορά την ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών παραγωγικών επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια για: Α) τη διαφοροποίηση των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και των εκτρεφόμενων ειδών Β) τον εκσυγχρονισμό των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας Γ) τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό όσον αφορά την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εξοπλισμού για την προστασία των εκτροφείων από τους θηρευτές Δ) επενδύσεις στη βελτίωση της ποιότητας ή στη πρόσθεση αξίας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και Ε) την αποκατάσταση υφιστάμενων λιμνοθαλασσών υδατοκαλλιέργειας μέσω της αφαίρεσης λάσπης ή επενδύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη της εναπόθεσης λάσπης. προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών. (Άρθρο 48 παρ.1α έως ζ του Καν. 508/2014)
Σκοπός των παρεμβάσεων αυτής της δράσης είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα τελικά προϊόντα, καθώς και να παραχθούν νέα προϊόντα (σύμφωνα με τις καταναλωτικές συνήθειες) ώστε να μπορέσει να γίνει προώθησή τους και σε νέες αγορές. Θα ενισχυθούν στα πλαίσια της δράσης κυρίως επενδύσεις που θα αφορούν: τον εκσυγχρονισμό μονάδων υδατοκαλλιέργειας, την αντικατάσταση των σχοινιών στις εγκαταστάσεις των οστρακοκαλλιεργειών, την αγορά πλωτήρων, την αγορά πανεριών για την εκτροφή νέων ειδών οστράκων (αχιβάδα-κυδώνια-χάβαρα), την αντικατάσταση αγκυροβολίων, την αντικατάσταση σημαντήρων και αγορά εξοπλισμού για την προστασία από τους φυσικούς θηρευτές που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, την συντήρηση χώρων διαβίωσης των εργαζομένων στις υδατοκαλλιέργειες, ιχθυοπαγίδων και απομάκρυνσης της λάσπης καθώς και επενδύσεις για την πρόληψη εναπόθεσης λάσπης στις λιμνοθάλασσες και στους θαλάσσιους σχηματισμούς. Επίσης θα ενισχυθούν επενδύσεις στη βελτίωση της ποιότητας ή στην πρόσθεση αξίας στα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, καθώς και επενδύσεις για την καλλιέργεια μικροφυκιών (Chlorella) και μακροφυκιών (Gracilaria) για παραγωγή χλωρέλας και άγαρ με την χρήση των γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στην περιοχή παρέμβασης.
Το καθεστώς ενίσχυσης είναι 50% (ΚΑΝ 508/2014, Άρθρο 95). Σε περιπτώσεις που η προτεινόμενη προς υλοποίηση πράξη εξυπηρετεί συλλογικό συμφέρον ή έχει συλλογικό δικαιούχο ή έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά και παρέχει δημόσια πρόσβαση στα αποτελέσματα της πράξης, η ενίσχυση δύναται να ανέλθει στο 100% του προϋπολογισμού της πράξης, σύμφωνα με την παράγραφο 3β του άρθρου 95 του ΚΑΝ. 508/2014.
Μέγιστος προϋπολογισμός ανά πράξη 600.000,00 ευρώ.
Ενδεικτική συνολική Δημόσια Δαπάνη των ανωτέρω υποδράσεων μη κρατικών ενισχύσεων: 299.000,00 €.
Επισημαίνεται ότι για τις επενδύσεις επιχειρηματικότητας μη κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, απαιτείται από τους δικαιούχους σαφής αιτιολόγηση για τη διαχείριση τους σε τοπικό επίπεδο (άρθρο 63.2, Καν. (ΕΕ) 508/2014).
Β) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (deminimis).
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει τις εξής υποδράσεις:
1. Ενίσχυση επενδύσεων με στόχο την διαφοροποίηση εντός ή εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων (αλιείς).
Στο πλαίσιο της υποδράσης ενισχύονται επενδύσεις με στόχο την διαφοροποίηση εντός ή εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων από επαγγελματίες αλιείς (Άρθρο 63.1β, ΚΑΝ 508/2014). Η υποδράση αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ.
Ενδεικτικά μέσα από την υποδράση μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που συνδέονται με τις παρακάτω δραστηριότητες:
- ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες (καταδυτικός τουρισμός, θαλάσσια σπορ, ημερήσιες κρουαζιέρες)
- ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής (π.χ. υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής, υπηρεσίες yachting) και παροχής υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού αλιείας και καταδύσεων
- ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρών βιοτεχνιών που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή κουτιών συντήρησης αλιευμάτων, παραγωγή πάγου, κατασκευή αναμνηστικών ειδών (souvenir) με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα)
- ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα (π.χ. εμπόριο αλιευτικού εξοπλισμού, ειδών κατάδυσης και άλλων θαλάσσιων σπορ).
Αλιείς θεωρούνται αυτοί που διαθέτουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ κατά την υποβολή της πρότασης. Στην περίπτωση της διαφοροποίησης εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν εκ νέου την άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος εντός προθεσμίας μικρότερης των 5 ετών μετά την καταβολή σε αυτούς της ενίσχυσης.
Η στήριξη χορηγείται βάσει του ΚΑΝ 1407/2013 (γενικός de minimis) με ένταση ενίσχυσης 50%.
Μέγιστη δημόσια δαπάνη ανά τριετία και ανά δικαιούχο: 200.000,00 ευρώ.
2. Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από μη αλιείς αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της υποδράσης ενισχύονται επενδύσεις που υλοποιούνται από μη αλιείς αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και οι παράκτιες περιοχές.Η υποδράση στοχεύει στην προσφορά προστιθέμενης αξίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσέλκυση νέων και την προώθηση της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (άρθρο 63 παρ.1α του Καν. 508/2014) και αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ.
Ενδεικτικά μέσα από την υποδράση μπορούν να ενισχυθούν η ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επενδύσεων που αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη, όπως:
- επιχειρήσεις που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες (καταδυτικός τουρισμός, καταδυτικά πάρκα, θαλάσσια σπορ, ημερήσιες κρουαζιέρες)
- χώροι εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και μεζεδοπωλεία, που η λειτουργία τους βασίζεται στην «αλιευτική γαστρονομία»
- επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής (π.χ. υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής, υπηρεσίες yachting) και παροχής υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού αλιείας και καταδύσεων
- ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρών καταλυμάτων
- μικρές βιοτεχνίες που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή κουτιών συντήρησης αλιευμάτων, παραγωγή πάγου, κατασκευή αναμνηστικών ειδών (souvenir) με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα)
- ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα (π.χ. εμπόριο αλιευτικού εξοπλισμού, ειδών κατάδυσης και άλλων θαλάσσιων σπορ).
Η στήριξη χορηγείται βάσει του ΚΑΝ 1407/2013 (γενικός de minimis) με ένταση ενίσχυσης 50%.
Μέγιστη δημόσια δαπάνη ανά τριετία και ανά δικαιούχο: 200.000,00 ευρώ.
Ενδεικτική συνολική Δημόσια Δαπάνη των ανωτέρω υποδράσεων κρατικών ενισχύσεων: 586.000,00 €.
Προϋπολογισμός/Δημόσια Δαπάνη
Το ύψος της δημόσιας δαππάνης είναι 299.000€ για το μέτρο 4.2.1 και 586.000€ για το μέτρο 4.2.2.
Η ενίσχυση για τις δράσεις που εμπίπτουν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων καθορίζεται βάσει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (deminimis) και ανέρχεται στο ανώτατο ποσό ενίσχυσης των 200.000 € Δημόσιας Δαπάνης για ενιαία επιχείρηση. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε μια ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 € σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδύσεων για όλες τις δράσεις μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 €, ενώ για πράξεις οι οποίες αφορούν σε άυλες ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 €. Ως άυλες πράξεις χαρακτηρίζονται οι πράξεις οι οποίες δεν αφορούν στη δημιουργία υποδομών ή σε επενδύσεις.
Ο Δικαιούχος οφείλει να ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της πράξης, εντός περιόδου 24ων μηνών από την ένταξη. Ο χρόνος υλοποίησης, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2023. Η ολοκλήρωση του έργου δηλώνεται από το δικαιούχο με την κατάθεση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής της πράξης στον ΕΦ.
Επιλεξιμότητα Δαπανών
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών για τις επενδύσεις μέτρων επιχειρηματικότητας του Καν.508/2014ορίζεται η 23η/3/2018 (ΥΑ 3131/17.12.2019) ενώ για τις πράξεις που εμπίπτουν στον Καν.1407/2013 ως έναρξη της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έγκρισης των Τοπικών Προγραμμάτων, ήτοι η 21η.12.2016 (έκδοση σχετικού ΦΕΚ).
Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις ημερομηνίες της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι επιλέξιμες και δεν υπολογίζονται για το κόστος, ανεξαρτήτως αν έχουν εξοφληθεί ή όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Τονίζεται ότι οι πράξεις δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, σε περίπτωση που έχουν περατωθεί φυσικά ή έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν να υποβάλει ο δικαιούχος αίτηση χρηματοδότησης, ανεξάρτητα αν έχουν γίνει όλες οι σχετικές πληρωμές.
Περιοχή παρέμβασης
Τοπικές/δημοτικές κοινότητες των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρώνειας - Σαππών , Αβδήρων, Τοπείρου
Προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής
Από Παρασκευή ,10/09/2021 (ώρα 13:00 έως Δευτέρα, 13/12/2021 (ώρα 15:00).