Παράταση για τις δύο Δράσεις ίδρυσης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

February 22, 2024 - 10:53
0 comments
Παρατείνεται έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για τις Δράσεις:
 
 
Η πρώτη Δράση αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού), οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.
 
Η δεύτερη Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.
 
Το Τμήμα Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης δίνει απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχει συλλέξει μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε τα βασικότερα σημεία των νέων Δράσεων του ΕΣΠΑ.
 
Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι ανάπτυξης του Τομέα Ανταγωνιστικότητας ΜμΕ : Βάλια Ρέστα, Λιάνα Κάβουρα και Άγγελος Τσουκαλάς καθώς και η επικεφαλής του τμήματος Ανταγωνιστικότητας ΜμΕ της enateam, Εύη Βοϊβατοπούλου, απαντούν στα γενικότερα αλλά και ειδικότερα ερωτήματα σας. 
 
Ας τα δούμε παρακάτω:

Γενικά ερωτήματα περί των δύο Δράσεων

Έχω λάβει ενίσχυση με τον κανονισμό De minimis την τελευταία τριετία ύψους 100.000 ευρώ. Δικαιούμαι να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Ναι, δικαιούστε να ενταχθείτε πραγματοποιώντας όμως δαπάνες ιδιωτικής συμμετοχής έως 200.000€.

Έχω μια ατομική επιχείρηση την οποία και ίδρυσα πριν 6 μήνες και ο ΚΑΔ μου είναι επιλέξιμος στην Δράση. Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση; 

Ναι. Οι Νεοσύστατες Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης (18/12/2023), μπορούν να ενταχθούν στην Δράση.
 

Είναι στην Δράση αυτή επιλέξιμοι οι ΚΑΔ λιανικού εμπορίου και εστίασης;

Όχι, δυστυχώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί δραστηριότητας δεν είναι επιλέξιμοι για τη Δράση.
 

Αν είμαι επιλέξιμος, τι δαπάνες μπορώ να καλύψω μέσα από τη Δράση για την ίδρυση ενός γυμναστηρίου;

Η Δράση καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών των υπό ίδρυση επιχειρήσεων. Για την ίδρυση ενός γυμναστηρίου, μπορείτε να επιδοτηθείτε για τις παρακάτω ενδεικτικές δαπάνες:
 • όργανα γυμναστικής
 • κατασκευή ιστοσελίδας
 • κτιριακές εργασίες
 • εσωτερικές διαμορφώσεις (πατώματα, wc, γυψοσανίδες)
 • αγορά λογισμικού (erp, εφαρμογές)
 • μελέτη μηχανικού 
 • δαπάνες συμβούλου
 • έξοδα πρώτης λειτουργίας (έξοδα πρώτης λειτουργίας από λογιστή και νομικό σύμβουλο)

Αν είμαι επιλέξιμος, τι δαπάνες μπορώ να καλύψω μέσα από τη Δράση για την ίδρυση μιας επιχείρησης χονδρικού εμπορίου;

Η Δράση καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών των υπό ίδρυση επιχειρήσεων. Για την ίδρυση μιας επιχείρησης χονδρικού εμπορίου, μπορείτε να επιδοτηθείτε για τις παρακάτω ενδεικτικές δαπάνες:
 • κτιριακά (κατασκευή νέας αποθήκης, κ.α.)
 • εξοπλισμός π.χ. ράφια βαρέου τύπου
 • αγορά λογισμικού (erp, εφαρμογές, wms)
 • κατασκευή ιστοσελίδας
 • μελέτη μηχανικού 
 • δαπάνες συμβούλου
 • επαγγελματικό αυτοκίνητο (αμιγώς ηλεκτρικό)

Αν είμαι επιλέξιμος, από ποιά ημερομηνία μπορώ να ξεκινήσω να πραγματοποιώ δαπάνες; 

Εάν έχετε ήδη έναρξη στην επιχείρηση σας (νεοσύσταση επιχείρηση) και είστε επιλέξιμος στη Δράση, μπορείτε να εντάξετε δαπάνες που έχετε πραγματοποιήσει από την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης,  δηλαδή από 18/12/2023 και μετά.
 

Θα ιδρύσω την επιχείρηση μου σε πυρόπληκτη περιοχή, τι ποσοστό ενίσχυσης δικαιούμαι;

Το ποσοστό ενίσχυσης ξεκινά με 45% και δύναται να αυξηθεί λόγω της περιοχής εγκατάστασης της επιχείρησης σας (απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά) κατά 10%, άρα συνολική επιχορήγηση 55%. Εάν επιτύχετε και τον στόχο απασχόλησης με τουλάχιστον 1 ΕΜΕ για τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, τότε δικαιούστε επιπλέον 5% επιδότηση και μπορείτε να αγγίξετε το 60% επιδότησης από την Δράση. 
 

Εάν δεν καταφέρω να πραγματοποιήσω μια δαπάνη μέσα στο χρονικό πλαίσιο που μου δίνεται για την ολοκλήρωση, τι προβλέπεται;

Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και η αλλαγή της συγκεκριμένης δαπάνης με κάποια άλλη, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τον εξειδικευμένο σύμβουλο σας.
 
Διαβάστε ακόμη περισσότερες Συχνές Ερωτήσεις και τις Απαντήσεις τους για την Δράση: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 
 

Είναι επιλέξιμη η δημιουργία ενός καταλύματος τύπου Airbnb;

Όχι, δεν είναι επιλέξιμο ένα κατάλυμα τύπου Airbnb, διότι για έναν τέτοιο χώρο δεν εκδίδεται άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ και συνεπώς δεν θεωρείται επαγγελματικός. Στην πραγματικότητα, ένα Αirbnb κατάλυμα παραμένει ένας ιδιωτικός χώρος που τον παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του σε τρίτους και γι αυτό το λόγο δε δύναται να επιδοτηθεί ως επιχειρηματικό εγχείρημα. 
 

Αν είμαι επιλέξιμος, τι δαπάνες μπορώ να καλύψω μέσα από τη Δράση για να ιδρύσω το δικό μου ξενοδοχείο; 

Η Δράση καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών των υπό ίδρυση επιχειρήσεων. Για την ίδρυση μιας επιχείρησης ενοικίασης δωματίων, μπορείτε να επιδοτηθείτε για τις παρακάτω ενδεικτικές δαπάνες:
 • κτιριακά (όλη η κατασκευή, περιβάλλον χώρος)
 • εξοπλισμός (έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές) 
 • επαγγελματικό αυτοκίνητο (αμιγώς ηλεκτρικό)
 • λογισμικό 
 • κατασκευή ιστοσελίδας 
 • δαπάνες μηχανικού
 • δαπάνες συμβούλου

Αν είμαι επιλέξιμος, τι δαπάνες μπορώ να καλύψω μέσα από τη Δράση για να ιδρύσω τη δική μου επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων; 

Η Δράση καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών των υπό ίδρυση επιχειρήσεων. Για την ίδρυση μιας επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων, μπορείτε να επιδοτηθείτε για τις παρακάτω ενδεικτικές δαπάνες:
 • κτιριακές εργασίες (στέγαστρο, φύλαξη αυτοκινήτων)
 • ηλεκτρικά αυτοκίνητα - εξοπλισμός
 • αγορά λογισμικού
 • κατασκευή ιστοσελίδας
 • δαπάνες μηχανικού
 • δαπάνες συμβούλου

Αν είμαι επιλέξιμος, από ποιά ημερομηνία μπορώ να ξεκινήσω να πραγματοποιώ δαπάνες; 

Εάν έχετε ήδη έναρξη στην επιχείρηση σας (νεοσύσταση επιχείρηση) και είστε επιλέξιμος στη Δράση, μπορείτε να εντάξετε δαπάνες που έχετε πραγματοποιήσει από την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης, δηλαδή από 18/12/2023 και μετά.
 

Θα ιδρύσω την επιχείρηση μου σε πλημμυροπαθή περιοχή, τι ποσοστό ενίσχυσης δικαιούμαι;

Το ποσοστό ενίσχυσης ξεκινά με 45% και δύναται να αυξηθεί λόγω της περιοχής εγκατάστασης της επιχείρησης σας (απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά) κατά 10%, άρα συνολική επιχορήγηση 55%. Εάν επιτύχετε και τον στόχο απασχόλησης με τουλάχιστον 1 ΕΜΕ για τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, τότε δικαιούστε επιπλέον 5% επιδότηση και μπορείτε να αγγίξετε το 60% επιδότησης από την Δράση. 
 
Διαβάστε ακόμη περισσότερες Συχνές Ερωτήσεις και τις Απαντήσεις τους για την Δράση: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.
 
Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης διαθέτει πολυετή εμπειρία και μετρά εκατοντάδες επιτυχημένες υποβολές επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια προηγούμενων προσκλήσεων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας μας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη σχεδίαση της μελέτης ένταξης σας, με επαγγελματισμό και συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σας.