Prev article
Next article

15,28 ευρώ ανά ζώο ενίσχυση σε αγελαδοτρόφους από το πακέτο της ΕΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

15,28 ευρώ ανά ζώο ενίσχυση σε αγελαδοτρόφους από το πακέτο της ΕΕ

July 01, 2016 - 10:32
0 comments
Στα 15,28 ευρώ ανά επιλέξιμο βοοειδές ανέρχεται η προσωρινή έκτακτη ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ η ενίσχυση θα καταβληθεί σε συνολικά 147.759 ζώα στην χώρα μας, σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Λήμνο και είναι συνολικού ύψους 2.258.253 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή περιλαμβάνεται στο έκτακτο πακέτο στήριξης της Κομισιόν, που αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προς τους κτηνοτρόφους της ΕΕ.
 
Σημειωτέον πως δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
1.1. Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων με έδρα εντός των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
1.2. Έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2015.
1.3. Εκτρέφουν στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα θηλυκά βοοειδή οποιασδήποτε παραγωγικής κατεύθυνσης.
1.4. Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και τις 31/12/2015. Αυτό διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
 
Πληρωμή
1. Αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσης, ορίζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
2. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο υπολογίζεται από τη διαίρεση του συνολικού ποσού των 2.258.253 ευρώ δια του συνολικού αριθμού προσδιορισθέντων επιλέξιμων ζώων και τον πολλαπλασιασμό αυτού με τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων του κάθε δικαιούχου, όπως αυτό προκύπτει μετά από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στο άρθρο 3 ελέγχων και αποτυπώνονται σε απόφαση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η οποία αναφέρει τη μοναδιαία αξία της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο.
3. Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς– Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς και Εφαρμογής Παρεμβάσεων προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
4. Η Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προχωρά:
- στην έκδοση εντολής πληρωμής και
- στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.
5. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της εν λόγω ενίσχυσης, κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της ενίσχυσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μεριμνά για τη δημιουργία των κατάλληλων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.
6. Η εν λόγω ενίσχυση δεν υπολογίζεται σωρευτικά με τις λοιπές συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα του βόειου κρέατος σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τον Καν (ΕΚ) 639/2014 της Επιτροπής.
7. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ενημερώνει την Επιτροπή, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στη Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων, τα συνολικά καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης καθώς και τον αριθμό και το είδος των δικαιούχων.
 
Πηγή: agrotypos.gr