ΥπΑΑΤ: Οι ενστάσεις που θα γίνουν δεν θα φέρουν καμία αλλαγή στην αξία των δικαιωμάτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

December 11, 2015 - 17:16
0 comments
Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στα δικαιώματα των παραγωγών από τις ενστάσεις, απάντησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Α. Μωυσίδης, κατά την συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (10/12), στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρούσας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ διαμήνυσε ότι τα δικαιώματα έχουν «κλειδώσει» και οι ενστάσεις που θα γίνουν θα αφορούν σε λάθη στα ΑΦΜ, στα στρέμματα κ.λ.π. τα οποία θα επανεξεταστούν και θα διορθωθούν. Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου έριξε την ευθύνη στις προηγούμενες ηγεσίες λέγοντας ότι «οι αδικίες που έχουν συντελεστεί, όπως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων παραγωγών, οφείλονται στην νέα ΚΑΠ και ότι η παρούσα ηγεσία δεν μπορεί να κάνει κάτι για καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανακοινώσει τη διαδικασία των ενστάσεων την επόμενη εβδομάδα, με τις οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνουν. 
 
Όσον αφορά τις πληρωμές, ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Από φέτος θα υπάρχουν νέοι όροι σε σχέση με τη διαδικασία των ενισχύσεων και των δικαιωμάτων. Θα ακολουθήσει η πληρωμή για το 10% της βασικής ενίσχυσης και το 30% (πρασίνισμα) που θα αφορά όλους τους αγρότες οπότε θα δουν και τα τελικά ποσά που θα εισπράξουν.
 
Για στους παραγωγούς που είχαν βασική ενίσχυση μέχρι 200 ευρώ και δεν πληρώθηκαν λόγω της νέας ΚΑΠ, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «το ποσό με την πράσινη ενίσχυση αναμένεται να αυξηθεί οπότε μεγάλος αριθμός από αυτή την κατηγορία των αγροτών θα μπορέσουν να πληρωθούν. όμως ειδικά για τους αγρότες που έχουν μπει στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης δεν δικαιούνται και δεν θα εισπράξουν την βασική ενίσχυση». 
 
Επίσης ο Υπουργός μίλησε και για το θέμα των παρακρατήσεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών λόγω χρεών, οι οποίες όπως τόνισε έγκειται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου «κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμός των αγροτών όλες οι κοινοτικές ενισχύσεις. Θέμα του Υπουργείου ήταν να κατατεθούν αυτά τα χρήματα, από εκεί και πέρα, οι δεσμεύσεις που έγιναν, λόγω χρεών προς ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και χρέη προς το δημόσιο, αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών».
 
Αναφερόμενος στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους, προσθέτοντας ότι: «η κατανομή έγινε με βάση την ΚΥΑ που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο. Τα προσωρινά σχέδια βόσκησης έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι στα οριστικά σχέδια θα γίνει η δημιουργία των λειβαδικών μονάδων, που δεν θα τις κάνουμε όλες επιλέξιμους βοσκοτόπους αλλά θα κρατήσουμε και αποθέματα (για περιπτώσεις πυρκαγιών κ.ά)».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι ο ζωικός πληθυσμός δεν είναι αυτός που δηλώνεται από τους κτηνοτρόφους και με την νέα ΚΑΠ όλοι θα αναγκαστούν να δηλώνουν πλέον τον σωστό αριθμό των ζώων τους.
 
Για το θέμα των προστίμων από την ΕΕ, ο Υπουργός είπε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας δεν τιμωρείται.
 
Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτές τις ώρες ολοκληρώνεται η έγκριση από την ΕΕ το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας, παρόλα τα προβλήματα που υπήρξαν και τα οποία ξεπεράστηκαν. Το νέο ΠΑΑ θα έχει στόχο να ενισχύσει του Νέους Αγρότες. Από το 2016 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι προσκλήσεις. Μάλιστα ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε νέα συνέντευξη τύπου για την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα ανακοινωθούν περισσότερα για το νέο πρόγραμμα.
 
Επίσης ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθούν δύο νέα νομοσχέδια, το ένα θα αφορά τους συνεταιρισμούς και το δεύτερο ένα νέο σύστημα εμπορίου αγροτικών προϊόντων, «από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή».
 
Ακόμη ανακοίνωσε ο Υπουργός ότι ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Χόγκαν θα έρθει στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει την έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη, ενώ στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα - Τρίτη) θα γίνει το επόμενο συμβούλιο των Υπουργών όπου θα συζητηθούν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα.
 
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Αποστόλου ήταν τα εξής:
 
Ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης, 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και όλα ήταν πιο δύσκολα.
Έχουμε φτιάξει ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα σε εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά πληρώσαμε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ., το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα «βγήκε αλώβητη», δεν υπέστη καμιά δημοσιονομική διόρθωση.
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη, είτε σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε επίπεδο περιφερειακό, στις πύλες κ.λπ. Υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων. Στήνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μηχανισμό που να εξετάζει τα θέματα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιόν τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ
Μια οφθαλμοφανής αστοχία του εθνικού φακέλου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών. Στο νέο ΠΑΑ, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών.
Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ. Επίσης οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.