Το TEDxDUTH: "TA PANTA RHEI" μέσα από τη ματιά της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το TEDxDUTH: "TA PANTA RHEI" μέσα από τη ματιά της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

0 comments

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπλητταν ολόκληρη την Θράκη, ολοκληρώθηκε το TEDxDUTH "TA PANTA RHEI" που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στην Κομοτηνή, το περασμένο Σάββατο 4 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, υπερήφανος χορηγός του συνεδρίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έζησε τη μοναδική εμπειρία της διοργάνωσης! Κατά τη διάρκεια του event, τα μέλη της ομάδας μας, συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα παρακολουθώντας τα άκρως ενδιαφέροντα sessions, συμμετέχοντας σε συζητήσεις, αλλά και καλωσορίζοντας στο booth της εταιρείας δεκάδες συμμετέχοντες που ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τα project της ena και μοιράστηκαν τις δικές τους ιδέες και σκέψεις μαζί μας. 

Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στο φιλόξενο Φουαγιέ του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τα φρέσκα σάντουιτς που προσέφεραν η επιχείρηση Pistacchio μαζί με την εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company και τις διαφορετικές γεύσεις που πρότειναν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Δέλτα 360, υπό τους ήχους jazz και swing μουσικής από το μουσικό συγκρότημα Jazzjamjar.

Το booth της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης στο TEDxDUTH:"TA PANTA RHEI"

Στο booth της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, οι παρευρισκόμενοι αλληλεπίδρασαν με τα μέλη της #enateam, γνώρισαν την εταιρεία και τις δράσεις της και διερεύνησαν προοπτικές συνεργασίας μαζί μας. 

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσαν τα εμβληματικά έργα στα οποία συμμετέχει η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα η Thinc Thrace incubator, η πρώτη αμιγώς Πανεπιστημιακή Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα με ανάδοχο φορέα την εταιρεία μας, το #DigiAgriFood, ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα με Partner, Innovation & Communication Mediator την ena και το eMTcluster, ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στον οποίο η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης αποτελεί Φορέα Αρωγό.

Το Main Event του TEDxDUTH:"TA PANTA RHEI"

To Main Event του TEDxDUTH 2023 προσπάθησε να αναδείξει την αλλαγή, τον αντίκτυπο της και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να τη διαχειριστεί, σύμφωνα με το διαχρονικό ανθρώπινο προβληματισμό που εκφράζεται στο ρητό του Ηράκλειτου “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν”.

Τις συζητήσεις στο κεντρικό stage άνοιξαν εκπρόσωποι των χορηγών του φετινού συνεδρίου και πιο συγκεκριμένα η Διευθύντρια του ΙΕΚ Δέλτα 360 Ξάνθης, Εμίν Γκιουλτζάν και ο Sustainability Manager της εταιρείας Alumil, Γεώργιος Φυτιάνος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.  Το λόγο πήρε στη συνέχεια, η ακαδημαϊκή υπεύθυνη, καθηγήτρια, Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία χαιρέτισε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του TEDx στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τη διάθεση συμμετοχής που επέδειξαν οι φοιτητές.

Μαρία Μιχαλοπούλου:Η υλοποίηση δράσεων, όπως το TEDxDUTH, και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας μέσα από το Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ζωή τους”.

Session 1) Diving into the Ripple effect

Στο πρώτο Session, οι ομιλητές Νατάσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας “Παρατηρητής της Θράκης” και Sherif Barakat, CEO της Swaplanet μίλησαν για την ανάγκη διάδοσης και αποδοχής της αλλαγής στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη των εντυπωσιακών αλλαγών που αυτή μπορεί να φέρει.  

Νατάσα Βαφειάδου: “Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, ώστε ως συμμέτοχοι για τη δημιουργία ειδήσεων, δημοσιογράφοι και πολίτες, να επικοινωνούν τα νέα της κοινωνίας χωρίς να εξυπηρετούν  ”

Sherif Barakat: “Η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον, αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθούμε όλοι για να υποστηρίξουμε τις δράσεις που την προωθούν.”

Session 2) The Pulse of Progress

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Session, οι ομιλητές Φώτης Ζανταλής, Software Tester & ιδιοκτήτης του καναλιού "Tech to me about it" και Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών διαΝΕΟσις πραγματεύτηκαν θέματα που έχουν φέρει ή αναμένεται να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας και το κατά πόσο η δική μας στάση απέναντι στην αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη αυτή.

Φώτης Ζανταλής: “Ο άνθρωπος πάντα αντιστεκόταν στις αλλαγές και η τεχνολογία σίγουρα φέρνει πολλές τέτοιες στη ζωή  μας, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν είναι εχθρός μας αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν την εξέλιξη μας.”

Φαίη Μακαντάση: “Το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή είναι δύο ιδιαίτερα σοβαρά θέματα που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας μας και όχι μόνο, αλλά έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στο παρελθόν και είμαι σίγουρη ότι η ανθρωπότητα θα βρει τον τρόπο και αυτή τη φορά.“ 

Session 3) Finding your Inner harmony

Στο τρίτο Session οι ομιλητές Μαρίνα Ντονοπούλου, Διευθύντρια Α21 Ελλάδας και Φάνης Δέλλιος, Πρόεδρος Συλλόγου Αρωγή 12+, Σύμβουλος ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων μας μοιράστηκαν με το κοινό τις ιστορίες τους και ενέπνευσαν τους παρευρισκόμενους μιλώντας για την αρμονία και τις νέες ευκαιρίες που έφερε στη ζωή τους η αποδοχή της αλλαγής.

Μαρίνα Ντονοπούλου: “Μπορεί να μην ακολούθησα το όνειρο μου να γίνω δασκάλα, αλλά η “αναγκαστική¨” αλλαγή πλεύσης μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω κάτι πολύ σημαντικό, να βοηθήσω θύματα trafficking”. 

Φάνης Δέλλιος: “Με φόβιζαν οι αλλαγές κατά την περίοδο εθισμού μου, αλλά τώρα τις αγκαλιάζω και τις καλωσορίζω στη ζωή μου”

Μια ξεχωριστή, ευχάριστη πινελιά στο Main event έδωσε η παρουσίαση του από τον χαρισματικό  stand-up comedian, Γιώργο Χατζηπαύλου.

Τα Workshops του TEDxDUTH:"TA PANTA RHEI"

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παρευρισκόμενων και στα 6 workshops που πραγματοποιήθηκαν με την επιμέλεια των Alumil, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, της Κοιν.Σ.Επ «Actοἶδα», την εκπαιδευτικό του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Φιλαναγνωσία, Βασιλική Στρώλη, το Europe Direct και την ομάδα ρομποτικής Democritus Industrial Robotics

Τα workshops κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τις θεραπευτικές ιδιότητες της δημιουργικής γραφής και τη σημασία ανάπτυξης δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης έως τη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιομηχανία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εύρεση εργασίας, πρακτική άσκηση και όχι μόνο. 

Ξεχωριστές εντυπώσεις προκάλεσαν τα δύο περισσότερο πρακτικά και διαδραστικά workshops σχετικά με τη δημιουργία απλών κυκλωμάτων με Arduino, αλλά και την εμπειρία των συμμετεχόντων στη θέση ανθρώπων με αναπηρία που τους βοήθησε να κατανοήσουν την καθημερινότητα τους. 

TEDxDUTH career: Ευκαιρίες καριέρας για νέους & νέες

Στο πλαίσιο της δράσης, εκπρόσωποι των χορηγών είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές από διάφορα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και άλλους νέους ανθρώπους που παρακολούθησαν το συνέδριο.

Για λογαριασμό της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, η Κατερίνα Βασιλείου, Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Δευτερογενούς & Τριτογενούς Τομέα της εταιρείας γνώρισε νέους και νέες που επιθυμούν να συνεργαστούν με την ena και συνομίλησε μαζί τους, ανακαλύπτοντας πληροφορίες για τις γνώσεις, τα skills, αλλά και την προσωπικότητά τους.

Ευχαριστούμε το TEDxDUTH για τη φιλοξενία και τη συνεργασία και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν την ανάπτυξη ανθρώπων και ιδεών στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης μας.