Έρχονται πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές από εβδομάδα, αργότερα πάει η εξισωτική

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έρχονται πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές από εβδομάδα, αργότερα πάει η εξισωτική

August 25, 2016 - 12:55
0 comments
Αλλαγή πλεύσης για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στο μέτωπο της εξισωτικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στον Οργανισμό Πληρωμών αποφασίστηκε ότι τα υπόλοιπα των εξισωτικών που αφορούν κυρίως το 2014 αλλά θα περιλαμβάνουν και κάποια υπόλοιπα παλαιότερων ετών θα περάσουν από νέο διασταυρωτικό έλεγχο ενώ δεν αποκλείεται όταν οι έλεγχοι ολοκληρωθούν, να πληρωθούν και υπόλοιπα από εντάστασεις άμεσων ενισχύσεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει περισσότερος χρόνος για επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων, κάτι που θα μεταθέσει την εν λόγω πληρωμή για τον Οκτώβριο. Στον αντίποδα έτοιμες είναι οι πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορούν, σε πρώτη φάση υπόλοιπα για το 2012 και τις ενισχύσεις για το 2013.
 
Προς μέσα Οκτωβρίου τα υπόλοιπα για εξισωτική
 
Καλά πληφορορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑγροΤύπο ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποφασίστηκε να τρέξουν, μαζί με την εξισωτική και οι έλεγχοι για τις άμεσες ενισχύσεις παλαιότερων ετών, ώστε να διορθωθούν λάθη από ενστάσεις και να γίνει μια σωστή επεξεργασία στοιχείων και να αποδοθούν σωστά και τα ποσά της εξισωτικής. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γίνει γνωστό, η προγραμματιζόμενη πλέον για τα μέσα Οκτώβρη καταβολή υπολοίπων εξισωτικής θα αφορά το έτος 2014 αλλά και υπόλοιπα παλαιότερων ετών της περιόδου 2007-2013. Υπενθυμίζεται ότι για την καταβολή της εν λόγω πληρωμής θα πρέπει να εκδοθεί και σχετική ΥΑ που θα καθορίζει το ποσό που θα καταβληθεί.
 
Από εβδομάδα βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έτοιμος παρουσιάζεται ο Οργανισμός Πληρωμών να ξεκινήσει πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εν λόγω πληρωμές θα περιλαμβάνουν υπόλοιπα από ενστάσεις του 2012 και τα ποστά για το 2013 και η πορεία τους θα εξαρτηθεί από τις αποστολές των λιστών με τους δικαιούχους που θα στέλνουν οι ΔΑΟΚ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ (η διαδικασία είναι έτοιμη να ξεκινήσει).  Σημειώνεται ότι τα ποσά θα το 2012 και το 2013 θα καταβάλλονται σταδιακά, ανάλογα με τις ροές των φακέλων που θα λαμβάνει ο Οργανισμός από τις Περιφέρειες. Τέλος, πληρωμή αναμένεται να γίνει στα ζαχαρότευτλα για υπόλοιπα του 2012 και 2013.
 
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη Διαύγεια εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμοποίηση γεωχωρικών σφαλμάτων που είχαν τα προηγούμενα χρόνια ως συνέπεια τη μη πληρωμή αρκετών παραγωγών σε βιολογική κτηντοτροφία και βιολογική γεωργία.
 
Σημειωτέον για να δουν πληρωμές για βιολογική Γεωργία οι παραγωγοί θα πρέπει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να περιμένουν τον Σεπτέμβριο.
 
Πηγή: agrotypos.gr