Business story #24: act4energy

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business story #24: act4energy

0 comments

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories. 

Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η 24η business story είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους εκείνους που επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της συνεχούς έρευνας και της καινοτομίας στον ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στην ιστορία αυτή σας συστήνουμε το Βασίλη, τον Αλέξανδρο, το Χρήστο και την Ηλιάνα και την act4energy, τη διαφορετική και ελπιδοφόρα spin-off εταιρεία που ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν και λειτουργούν με αφοσίωση εδώ και 5 χρόνια. 


 

Η act4energy ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιομηχανικής βιοτεχνολογίας. Είναι εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εγγεγραμμένο μέλος του Ελληνικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.

Πιο συγκεκριμένα η spin-off, act4energy, παίρνει σάρκα και οστά εντός των εργαστηρίων του πανεπιστημίου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, συγκεντρώνοντας και αξιοποιώντας εμπορικά, την παραχθείσα γνώση στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών του Δρ. Αλέξανδρου Ευταξία στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ευταξίας και ο Δρ. Βασίλειος Διαμαντής, αποτελούν τους συνιδρυτές της επιχείρησης, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν ο Χρήστος Μιχαηλίδης, συνεργάτης των ιδρυτών ήδη από το 2016, η Ηλιάνα Κολοκοτρώνη, η οποία ολοκλήρωσε την πρακτική της στην επιχείρηση και με το πέρας της διπλωματικής της εργασίας, βρίσκεται ήδη στην εταιρεία 1,5 χρόνο και 2 ακόμα εξωτερικοί συνεργάτες. Άπαντες απόφοιτοι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η act4energy έχει καταφέρει, σε μόλις 5 χρόνια, να επιτύχει την σύνδεση της έρευνας με την βιομηχανία και μέσω αυτής της συνεργασίας, ανέπτυξε και αναπτύσσει νέες τεχνογνωσίες, προϊόντα και υπηρεσίες που όχι μόνο είναι 100% ελληνικά αλλά συμβάλλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα από τα πρώτα project που ανέλαβε η act4energy, ήταν η έρευνα και η ανάπτυξη ενός βιολογικού φίλτρου για την απομάκρυνση του υδροθείου από αντλιοστάσια και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο βιομηχανικό πρωτότυπο το οποίο και εγκαταστάθηκε σε αντλιοστάσιο λυμάτων στην Αττική. Σήμερα το σύστημα αποτελεί μια πράσινη και βιώσιμη πρόταση χαμηλού λειτουργικού κόστους (χωρίς προσθήκη χημικών) και έχει ήδη τοποθετηθεί σε αρκετά δίκτυα αποχέτευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αντλιοστάσια στην επικράτεια.

Η εταιρεία καλλιεργεί και προμηθεύει προσαρμοσμένους μικροοργανισμούς ικανούς να απομακρύνουν τους αέριους ρύπους (δύσοσμος αέρας) όπως το υδρόθειο, τις αμίνες και τους μερκαπτάνες σε αποδόσεις άνω του 98%.

Παράλληλα αναπτύσσεται ένα νέο σύστημα το οποίο και θα απομακρύνει την αμμωνία από τα απόβλητα. Ενώ πριν από 3 μήνες η act4energy ανέπτυξε το πρώτο σύστημα καθαρισμού για μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο νέων συνεργασιών και στον τομέα των μεγάλων βιομηχανιών.

Εκτός από την ανάπτυξη συστημάτων η ομάδα της act4energy παρέχει καθημερινή συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό των μονάδων βιοαερίου, βασιζόμενη σε εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους, ανάλυση δεδομένων λειτουργίας και προσδιορισμού του δυναμικού παραγωγής βιοαερίου, με στόχο την μεγιστοποίηση της παραγωγής και την ελαχιστοποίηση αστοχιών που δύνανται να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση.

Χρήστος Μιχαηλίδης: Το βιοαέριο είναι μια μορφή ενέργειας. Με τη βοήθεια συγκεκριμένων μικροοργανισμών, σε κατάλληλες συνθήκες, αποδομείται οργανική ύλη (υπολείμματα: τυροκομίας, οινοποίησης, ελαιοτριβείων, κοπριές κ.ά) και παράγεται ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική και διοχετεύεται στο σύστημα.

Διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, η act4energy παρέχει ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών αναλύσεων και προσομοίωσης διεργασιών σε εργαστηριακή και πιλοτική κλίμακα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει εξειδικευμένα ερευνητικά έργα στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η act4energy δεν σταματά στα παραπάνω, βοηθάει στην ανάπτυξη νέων ερευνητών και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ο Δρ. Αλέξανδρος Ευταξίας μας δήλωσε χαρακτηριστικά: φοιτητές οι οποίοι έκαναν μαζί μας διπλωματική, συνεργαστήκαμε και άξιζαν, ήδη δουλεύουν σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Στο πολυτεχνείο υπάρχουν άνθρωποι με αρκετές ιδέες. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουν την επιθυμία να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη. Την εποχή που ξεκίνησε η act4energy, έπρεπε όλα να γίνουν από το μηδέν, καθώς ήταν η πρώτη spin-off του πανεπιστημίου. Πλέον έχει αναπτυχθεί ένας οδηγός ο οποίος εξηγεί τα βήματα δημιουργίας μιας spin-off εταιρίας, στους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον υπάρχει η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace incubator στην οποία έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη από όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας, καθοδηγούν και εκπαιδεύουν νέους ανθρώπους στο να κάνουν τις ιδέες τους, πράξη. 

Ηλιάνα Κολοκοτρώνη: Παράγουμε γνώση, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες

Στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στην πρώτη αμιγώς πανεπιστημιακή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace incubator, της οποίας Ανάδοχος Φορέας είναι η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, συμμετέχει ήδη ο Βασίλης Διαμαντής συνιδρυτής της act4energy, ενώ 3 από τις ομάδες της θερμοκοιτίδας, αποτελούνται από μέλη που ξεκίνησαν τον επαγγελματικό τους στίβο στην act4energy.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, αλλά και της επιδίωξης  νέων συνεργειών, η act4energy εντάχθηκε στον πρώτο συνεργατικό σχηματισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, eMT cluster, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με Φορέα Αρωγό την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Ανέπτυξε μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία υπολογίζει το παραγόμενο βιοαέριο για μονάδες βιοαερίου. Με απλά λόγια, η ομάδα της act4energy επισκέφτηκε δεκάδες επιχειρήσεις στην επικράτεια, πραγματοποίησε συνεντεύξεις, συνέλεξε δείγματα, έκανε μετρήσεις και ανέπτυξε μια user-friendly πλατφόρμα στην οποία εισάγοντας τα παραγόμενα κυβικά αποβλήτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαπιστώσουν το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου των μονάδων τους. Επιπλέον συμμετείχε σε όλες τις ενέργειες εξωστρέφειας του eMT cluster παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις, ημερίδες και events που διοργάνωσε η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης για λογαριασμό του σχηματισμού, γνωρίζοντας επιχειρήσεις και οργανισμούς και αναπτύσσοντας συνέργειες.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, η act4energy συνεργάστηκε με τον Στέλιο Κοτόπουλο, Project Manager του eMT cluster και Σύμβουλο Ανάπτυξης Ερευνητικών Προγραμμάτων στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, η συνεργασία με τον οποίο άφησε στην εταιρεία μόνο θετικές εντυπώσεις.  

Ξεχωριστή μνεία, αξίζει να γίνει για την συνεργασία της act4energy με την επιχείρηση Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company , για την οποία και απέσπασαν τα βραβεία Οικόπολις και Green Awards. Στην παραγωγική μονάδα κρέατος της Meat Company, έπειτα από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναπτύχθηκε ένας αερόβιος χωνευτής για την διαχείριση των αποβλήτων της εταιρείας και κατασκευάστηκε η μονάδα παραγωγής βιοαερίου, η οποία καλύπτει τις θερμικές ανάγκες της επιχείρησης.

Στις εγκαταστάσεις της Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, η act4energy “εκπαιδεύει” τους αερόβιους μικροοργανισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα συστήματα βιολογικής απομάκρυνσης του υδροθείου και στην συνέχεια αποστέλλονται σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη Κρήτη, την Αρκαδία, τη Μεταμόρφωση, τον Άλιμο και αλλού. Σύντομα αναμένεται ο χώρος να είναι επισκέψιμος και να ξεκινήσει η παραγωγή-εκπαίδευση και αναερόβιων μικροοργανισμών.

Η act4energy αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων και την ανάκτηση πόρων καθώς πρόκειται για μία εξειδικευμένη ομάδα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με πολυετή πείρα στον κλάδο του βιοαερίου και στην έρευνα – ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην 24η Business Story συμμετείχαν από την ομάδα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης ο Χρήστος Πιτιακούδης και η Σοφία Αργυριάδου, οι οποίοι είχαν την χαρά να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά νέους επιστήμονες που κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, συνδέοντας την επιχειρηματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Ευχαριστούμε!

 

Θυμηθείτε την Business Story #21: Παντελής Μπαλτζής - Εξειδικευμένο κέντρο φυσικοθεραπείας & αποκατάστασης

Θυμηθείτε την Business Story #22: Αγροθράκη Α.Ε. - Σταυρακάρας Παναγιώτης

Θυμηθείτε την Business Story #23: #enaevents