Θα αναγράφεται τελικά ο ΑΤΑΚ στο ΟΣΔΕ 2019;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

March 14, 2019 - 09:04
0 comments

Τέλος στην αγωνία των παραγωγών σχετικά με το τι θα γίνει με την αναγραφή του ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ του 2019, έβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σχετική ανακοίνωση του. Θα αναγράφεται λοιπόν ο ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ;

Υποχρεωτικά, για τα Ιδιόκτητα αγροτεμάχια

Η αναγραφή του ΑΤΑΚ των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2019 θα είναι υποχρεωτική, όπως και πέρσι (στην ΕΑΕ 2018).

-->Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Ναι. Εξαιρούνται τα:

α) Αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και δηλώνονται από τους κληρονόμους ως ιδιόκτητα. Στις περιπτώσεις αυτές, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγροτεμαχίου δηλώνεται η επιλογή ” ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ” και αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του θανόντα/ιδιοκτήτη και το αγροτεμάχιο από τον κληρονόμο.
β) Αγροτεμάχια που είναι ακτημονικά, καθώς και αναδασμών που δεν ολοκληρώθηκαν. Αφορούν τις περιπτώσεις παραχωρηθέντων εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο (αποφάσεις παραχώρησης του νόμου 4061/2012 ως ισχύει). Απαιτείται η προσκόμιση του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου.

Προαιρετικά, για τα Ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια

Όσον αφορά τα μισθωμένα αγροτεμάχια που δηλώνονται στην ΕΑΕ 2019, η αναγραφή του ΑΤΑΚ θα είναι προαιρετική και για φέτος και θα χρησιμοποιείται απλά ως πληροφοριακό στοιχείο.

-->Και πώς θα αποδεικνύεται ότι ο παραγωγός εκμεταλλεύεται νόμιμα τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια;

Με ενοικιαστήρια, παραχωρητήρια κτλ, όλα τα διακιολογητικά δηλαδή που ίσχυαν μέχρι σήμερα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ