ΟΑΕΔ: Νέο Πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

October 01, 2020 - 15:21
0 comments

Πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να «τρέξει» άμεσα από τον ΟΑΕΔ , αφού υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους ενδιαφερόμενους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, υπεγράφη τη Δευτέρα (28/09). 

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το εξής:

«Υπεγράφη, τη Δευτέρα (28/09), η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Οικονομικών για το μεγάλο ανοικτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας η οποία υλοποιεί τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το νέο πρόγραμμα συνιστά μια εμπροσθοβαρή και δυναμική δράση που στηρίζει έμπρακτα την αγορά εργασίας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, επιδοτεί για έξι μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινητροδοτώντας νέες προσλήψεις ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει, με ειδική ρήτρα, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».

Ακόμα, προστίθεται:

«Το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια άνεργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας. Τέλος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από 01/10 και θα "τρέχει" μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας»

Οι προϋποθέσεις για εργοδότες και ενδιαφερόμενους

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο οι εργοδότες όσο και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει για έξι μήνες τον αριθμό των εργαζόμενών της, όπως και όσους θα προσλάβει μέσω του προγράμματος επιδότησης εισφορών.
  • Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις, μία ή περισσότερες φορές θα πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι α) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και β) θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας.
  • Εξαιρούνται από τον ίδιο αριθμό των εργαζομένων όσοι παραιτούνται, όσοι συνταξιοδοτούνται και όσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν εντός του εξαμήνου.
  • Ο νεοπροσληφθείς, κατά τη στιγμή της πρόσληψής του, δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον έναν μήνα.

Επίσης:

  • Μετά το εξάμηνο δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος προστασίας και ο εργοδότης κρατά τον μισθωτό εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του νέου εργαζομένου για έξι μήνες ύστερα από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».
  • Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Πηγή: sputnik.gr

Δείτε την ΚΥΑ στα συνημμένα αρχεία

Αρχεία: