Business Plan: Η πυξίδα των επιχειρήσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

June 16, 2019 - 20:31
0 comments

Λίγα λόγια για το επιχειρηματικό σχέδιο - business plan

Διανύοντας μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου - business plan από την πλευρά των επιχειρήσεων καθίσταται πλέον επιτακτική. Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί ορισμοί οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς την έννοια του επιχειρηματικού σχεδίου. Με απλά λόγια, το business plan είναι μια αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης μια εταιρείας και μιας εκτίμησης για το που θα βρίσκεται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (συνήθως σε βάθος πενταετίας). Όλη η προσοχή κατά την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα καταφέρει να επιτύγχει του στόχους της μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. 

Η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου φαντάζει εύκολης υπόθεσης στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Το business plan αποτελεί τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου ο επιχειρηματίας προσαρμόζεται στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και πετυγχαίνει τους επιχειρηματικούς στόχους του. Aποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ίδια την επιχείρηση και τον επιχειρηματία καθώς κρίνεται απαραίτητο και για λοιπούς ενδιαφερόμενους χρήστες όπως είναι οι τράπεζες, οι μέτοχοι, δυνητικοί επενδυτές ακόμα και το ίδιο το κράτος. 

Η δομή ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι συγκεκριμένη, ωστόσο μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχειρήσης. Ένα πρότυπο πάνω στο οποίο θα πρέπει να βασίζεται κάθε ενδιαφερόμενος  είναι το εξής:

Α. Εισαγωγή

Το business plan θα πρέπει να ξεκινάει από μία εισαγωγική σελίδα, η οποία θα περιγράφει με λίγα λόγια τον σκοπό της εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης, τα περιεχόμενα και ένα executive summary. 

B. Αναλυτική Περιγραφή της επιχειρήσης 

Στο δεύτερο μέρος είναι καλό να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της επιχείρησης και πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνει αναφορά στην οργανωτική δομής της, στην ιστορία της, στα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που προσφέρει, την θέση της επιχείρησης στον κλάδο και στο ανθρώπινο δυναμικό που την στελεχώνει. 

Γ. Αναλυτική Περιγραφή της Αγοράς & Swot Analysis

Ένα σημαντικό κομμάτι του business plan είναι η ανάλυση της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται η εκάστοτε επιχειρήση. Σε αυτό το κεφάλαιο είναι καλό να πραγματοποιθούν τόσο το Market Segmentation όσο και το Target Market Segment Strategy δίνοντας έμφαση στην ανάλυση του κλάδου και των ανταγωνιστών της επιχείρησης. Η ανάλυση της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση μπορεί να απεικονισθεί αναφέροντας επιγραμματικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία μιας επιχείρησης σε αυτήν καθώς και τις ευκαιρίες και απειλές που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την επίτευξη του επιχειρηματικού της σκοπού. Η συγκεκριμένη συνοπτική απεικόνιση των παραπάνω στοιχείων αποτελεί τη λεγόμενη Swot Analysis.

Δ. Η επιχειρηματική στρατηγική 

Η περιγραφή της επιχειρηματικής στρατηγικής και των τρόπων με των οποίων θα την εφαρμόσει μια εταιρεία αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι κατά την εκπόνηση ενός business plan. Η στρατηγική μιας επιχείρησης μπορεί να επικεντρώνεται σε διάφορα σημεία όπως είναι για παράδειγμα η στρατηγική των πωλήσεων ή/και η στρατηγική του marketing κλπ.

Ε. Οικονομικό Πλάνο

Κλείνοντας, στο επιχειρηματικό σχέδιο, θα πρέπει κάθε επιχείρηση να παρουσιάζει τις βασικές οικονομικές της καταστάσεις όπως είναι για παράδειγμα ο Ισολογισμός, η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης και η Κατάσταση Ταμειακών Ροών. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιείται αναλύση του Νεκρού Σημείου της επιχείρησης καθώς και χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών της καταστάσεων τόσο διαχρονικά όσο και διαστρωματικά. Παράλληλα με την χρηματοοικονομική ανάλυση η επιχείρηση θα πρέπει να περιγράφει τους λόγους μεταβλητότητας των οικονομικών της στοιχείων καθώς και να συγκρίνει τα στοιχεία αυτά με αντίστοιχα άλλων εταιρειών του κλάδου που δραστηριοποιείται. Τέλος, αφού ο επιχειρήματίας έχει προχωρήσει στην περιγραφή των τεσσάρων παραπάνων κεφαλαίων, θα πρέπει να παρουσιάζει αναλυτικά και πλήρως τεκμηριωμένα τα εκτιμώμενα οικονομικά αποτελέσματα σε βάθος πενταετίας, Η πρόβλεψη των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και πρέπει να βασίζεται πάνω στους επιχειρηματικούς στόχους που περιγράφηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια του επιχειρηματικού σχεδίου. 

 

Στην Ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης αναλαμβάνουμε για εσάς την εκπόνηση του επιχειρηματικού σας σχεδίου διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στην πραγματοποίηση οικονομοτεχνικών μελετών. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, τηλεφωνικά στο 25410 83370 ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο email: [email protected]